Logo
Hovedsiden Behandling Kampanjer Personalet Produkter Bilder
Inngang    Lillepote    Anne Jorid og hund    Anne Jorid og katt

Sterilisering og kastrering av hund og katt

Kastrering av katt/hund er et kirurgisk inngrep som både gjør katten/hunden steril og fjerner de kjønnsproduserende kjertlene. I tillegg til at katten / hunden ikke lenger har evne til å videreføre genene sine, vil også fraværet av hormoner endre adferden. Hannkatter/hunder får et lavere testosteronnivå, mens progesteron- og østrogenproduksjonen stopper opp hos hunnkattene og hundene.

Hannkatter bør være 7- 8 måneder ved kastrering, og hunnkatter ca. 1 år. De fleste hunnkattene får sin første løpetid i 7 – 9 måneders-alderen, men noen kan faktisk få sin første løpetid allerede når de er bare 3 måneder gamle.

Hannkatter som ikke er kastrert er ofte ute i slåsskamper og kan få stygge sårinfeksjoner. Disse må ofte behandles med antibiotika.

Kastrerte hannkatter blir som regel mer stedbunden og får en roligere atferd.

Hvis katten ikke skal brukes i avl er det en fordel å kastrere for å redusere antall kattunger som blir født. Et alternativ til bruk av p-piller hos hunnkatter er sterilisering. P-piller øker sjansen for jursvulster. Det kan være lett å glemme den ukentlige tabletten. Enkelte katter spytter den ut etter en stund i munnen.